Gimbap/Kimbap Recipe Halal

Hari ini nak share sikit resepi gimbap atau kimbap halal versi tekak melayu. Biasa Korean buat kimbap pakai daging yang tidak dimasak, ala-ala sushi. Tapi saya tak suka. Jadi saya tukar ayam tumis hiks. Resepi di bawah ini porsi untuk 4 orang (5roll)

Bahan-bahan:
- 5 helai seaweed paper (boleh dapat dekat pasaraya, snack section), dicelur dengan air suam supaya lembut
- 3 cawan beras (kalau boleh beras korea/japan, yang melekit-lekit tapi beras biasa pun tak apa)
- 500gram ayam (dipotong panjang-panjang)
- lobak merah (potong panjang seperti batang mancis)
- 3 biji telur (digoreng dadar, dan potong seperti batang mancis juga)
- satu ikat bayam (dicelur supaya lembut)
- lada hitam
- 2 ulas bawang putih (cincang halus)
- garam dan gula (secukup rasa)
- sesame oil (minyak bijan) atau boleh tukar pakai vegetable oil (minyak sayur)

Cara-cara:
1. Masak beras macam biasa pakai rice cooker.
2. Ayam yang sudah dibilas bersih dan dicincang, dicampur dengan sesame oil, bawang putih, garam, gula dan lada hitam. Letak tepi biarkan dalam 10minit. Ini macam proses seasoning. Kemudian tumis, jangan sampai terlalu masak.
3. Semua sayuran seperti bayam dan lobak dicelur dengan air panas supaya lembut.
4. Masak telur dadar kemudian potong seperti batang mancis.
5. Seaweed paper rendam sekejap dengan air suam supaya lembut, sekejap saja jangan lama-lama kalau lembut sangat nanti senang koyak bila roll.



Ok semua dah siap, susun macam dalam gambar atas ini ye. Tikar roller tu boleh dapat dekat pasaraya. Tak pakai roller pun boleh tapi nanti tak kemas dan tak padat nanti senang terburai bila potong.



Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan