Mac and Cheese Recipe

Atas request kawan-kawan, hari nak share juga resepi macaroni and cheese yang saya selalu buat. Ini favourite abang dengan adik, sebab tu saya rajin buat hiks. Resepi ini portion untuk 5-6 orang.

Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan elbow macaroni
- 1/4 cawan butter
- 1 cawan susu cair
- 1 tin prego cheese and herbs
- 1/2 cawan keju parmesan
- 1/4 cawan keju cheedar
- 2 sudu minyak zaitun/minyak sayur
- 500gram isi ayam (dicincang halus)
- cendawan butang
- garam & gula


Cara-cara:
1. Rebus elbow macaroni sehingga lembut dengan memasukkan 2 sudu minyak zaitun/minyak sayur. Apabila sudah lembut, tos dan ketepikan.
2. Cincang halus 500gram ayam dan potong dadu cendawan butang (ikut suka nak berapa banyak cendawan). Kemudian ketepikan.
3. Panaskan kuali, masukkan butter. Tunggu hingga butter cair. Masukkan ayam dan cendawan butang. Masak sehingga ayam kekuning-kuningan. Kemudian masukkan prego cheese and herbs diikuti dengan susu cair.
4. Agak-agak dah nak mendidih, boleh masukkan keju parmesan dan cheedar.
5. Kecilkan api dan tunggu hingga semua keju cair, kemudian masukkan macaroni yang sudah ditos tadi. Gaul hingga sebati. Kalau kurang masin atau manis boleh tambah garam gula sendiri, ikut cita rasa.
*6. Masukkan ke dalam loyang dan bakar 10 minit.


Cara ke-6 itu adalah pilihan, boleh bakar atau makan macam itu saja. Adik beradik saya jenis yang tak reti sabar, malas tunggu bakar 10 minit jadi kami makan macam ini saja. Selamat mencuba!





Tiada ulasan:

Catat Ulasan