Resepi Mozzarella Ball

Apa khabar semua? Fuh, hari ini rasa lega sikit sebab dah start cuti walaupun saya ada lagi 2 paper tertangguh lepas cuti. Lega sebab tak payah bangun pukul 3 sebab nak revise last minute ehehee. Tapi kena beringat SPM lagi 43 hari.

Hari ini saya nak share resepi simple. Siapa rasa roti gardenia dia nak expired esok bolehlah try resepi ini. Boleh jadi finger food anak-anak dekat rumah. Dapat resepi ini masa scroll facebook. Kebetulan roti pun dah nak expired esok. Saya pakai 4 keping roti, 2 keping roti ditindih boleh dapat 9 bebola. 



Bahan-bahan:
Roti tawar (kuantiti terpulang)
Mozzarella Cheese
1 biji telur
Garam
Gula

Cara-cara:
1. Leperkan roti tawar dengan menggunakan roller.
2. Letak parutan mozarella cheese antara dua keping roti, kemudian tekap menggunakan penekap (berdiameter 1.5inch-2inch) untuk bentukkannya jad bebola.
3. Tepi-tepi roti (yang warna coklat tu) boleh blend untuk dijadikan serbuk roti.
4. Pukul sebiji telur dalam satu mangkuk, masukkan gula & garam secukupnya.
5. Golekkan bebola dalam mangkuk yang berisi pukulan telur kemudian dalam mangkuk berisi serbuk roti.
6. Tinggalkan dalam 10 minit, untuk serbuk roti betul-betul melekat.
7. Goreng dengan api kecil.

*Kalau taknak roti tu koyak jangan letak cheese banyak sangat, jangan tamak haloba yeeee! Selamat menikmati hari-hari menternak lemak.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan