Healthy Breakfast Recipe: Veggie Fried Noodles



Sejak kebelakangan ini, cik mengalami syndrome "jaga makan". Lama jugalah, hampir 3 bulan. Alkisah sebab selalu sangat kena infection sampai last sekali lymphocytes counting tinggi sangat. Habis mata & armpit bengkak teruk. Resepi ini sebenarnya sangat simple! Boleh buat jadi bento untuk anak-anak pergi sekolah (ahahahaha) dan obviously favourite umi tersayang.

Bahan-bahan:
Mie Kering (yang dalam paket, tak digalakkan maggi!)
2 biji telur
Minyak sayuran
Segenggam brokoli
Segenggam lobak dipotong dadu
Segenggam cendawan butang dipotong dadu
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
Garam
Sos Tiram
Sos Soya

Cara-cara:
1. Rebus mie kering hingga lembut. Tos dan ketepikan.
2. Tumbuk kasar bahan bertanda (*)
3. Panaskan minyak & masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk kasar. Kemudian masukkan lobal & cendawan butang.
4. Buat lubang ditengah-tengah dan masukkan 2 biji telur (jangan gaul sekali nanti bahan-bahan yang ditumbuk bergentel dengan telur). Buat ala-ala scramble eggs.
5. Masukkan 1 sm sos tiram & 2 sm sos soya. Kemudian masukkan garam. Gaul rata.
6. Masukkan brokoli, mie yang sudah direbus & sedikit air bancuhan lesung batu yang buat tumbuk bahan tadi (biar mie tak kering sangat nanti).
7. Gaul rata dan biarkan dalam 2 minit untuk brokoli lembut.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan