Resepi Hainanese Chicken Chop

Gambar Google

Semalam tiba-tiba "mengidam" chicken chop uncle Ah Chew. Disebabkan cuaca agak panas jadi tak berani nak keluar. Jadi saya decide nak buat dekat rumah je. Chicken chop Hainan ini resepinya sangat simple. Resepi ini resepi chicken chop majoriti kaum Cina. Marilah kita terus ke resepi!

Bahan-bahan perap:
1/4 ekor ayam (saya pakai chicken filet beli dekat Giant)
2 sm sos tiram
2 sm makan kicap soya
1 st serbuk kunyit
1/2 st garam
1 st gula

Bahan-bahan sos:
1 bawang besar
1 1/2 biji tomato (dipotong wedges)
Frozen vegetable - kacang peas, jagung, carrot (saya tak letak, ganti dengan brokoli)
1 cawan sos tomato
1 st lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
1 sm kicap soya
1 st cili giling
2 cawan air
Thickening mixture - 2 sm tepung ubi + 1 cawan air

Bahan tambahan:
Potato wedges (direbus kemudian digoreng)
Tepung jagung (untuk menyadur ayam)

Cara-cara:
1. Perap ayam 3 hingga 4 jam
2. Sadur ayam dengan tepung jagung (bater pekat) kemudian goreng. Ketepikan.
3. Di dalam kuali lain, tumis bawang & frozen veggie. 
4. Masukkan sos tomato, kicap soya, cili giling, air, lada hitam, garam dan gula.
5. Setelah naik bau, masukkan thickening mixture dan akhir sekali tomato.

Saya tambah cili api sebab tak best tak pedas. Biasalah lidah jawa! :p Tak ada frozen veggie jadi tibailah brokoli sebab stock brokoli je yang banyak dekat rumah.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan